Sunday, February 22, 2015

Sinar Hy6 – новата религия


Sinar. Казват, че да снимаш с него е религия. Казват, че това е най-върховното блаженство. Казват, че това е просто един друг свят – свят, в който искат да живеят завинаги. Свят, наречен Sinar.


Да надникнем в него е лесно. Сложното е да заживеем там. Колкото е достъпен за едни, толкова е недостъпен за други. Обяснимо е. Върховни технологии, върховни постижения, върховни възможности и съответстваща цена. Всяка една камера, носеща името Sinar притежава уникални характеристики, които не се срещат при никой друг производител. Тръгнем ли да разказваме всичко подробно, вярвайте, няколко списания ще ни трябват. Но все пак решихме да ви направим съпричастни към последното постижение в света, наречен Sinar – новата средноформатна камера Hy6. Простете, това не е камера. Това е цяла система. Та да надникнем в нейния свят.


Sinar Hy6 е резултат от технологичното коопериране между Sinar AG, Швейцария, Jenoptic (един от заводите на Carl Zeiss Group, Германия) и Franke & Heidecke, Германия (производител на легендарните камери Rollei), обединили в един продукт редица иновативни технологии и специфични характеристики, необходими в High-end фотографията. Не случайно е избрано и името на системата – Sinar Hy6. Hy идва от Hybrid (заради възможността на камерата да работи както с цифрови, така и с аналогови гърбове), а 6 означава, че с нея може да се снима и 6х6. И не само това – тя е подготвена и за бъдещето, като създателите ù са предвидили да може да работи и с по-големи CCD матрици. Като типична цялостна цифрова система, Sinar Hy6 поддържа всички цифрови продукти на компанията, базирана е на отворена система и може лесно да се приспособява към бъдещите разработки.



Уникалните неща.


Сърцето на тази система е камерата – единствената средноформатна автофокусна камера, която освен в стандартния формат 6х4,5, може да снима и в класическия 6х6. Може да работи както с цифрови, така и с аналогови гърбове, при това и на други производители. В това отношение не е единствената, но обединението Sinar, Jenoptic и Franke & Heidecke, е първото, което предлага подобна възможност. И още. Гърбът може да се върти на 90о, без да се налага изваждането му – изключително улеснение при често редуване на хоризонтални и вертикални кадри при снимане във формат 6х4,5. И още. Цифровите гърбове на Sinar от серията eMotion са с независимо захранване и разполагат с вградена памет (3 или 6 Гбайта) и със слот за Compact Flash карта памет с максимален капацитет 8 Гбайта. Заедно с това може да бъде включен Firewire кабел за пренос на информацията директно на компютъра.


Sinar Hy6 има регулируема дръжка, която позволява оптимален и ергономичен контрол на апарата практически във всяка позиция. В нея е вграден LCD дисплей, изписаните параметри на който могат да се виждат независимо от това как фотографът променя позицията си. Навигацията в менюто е изключително лесна, интуитивна и удобна, а фотоапаратът може да бъде управляван и от компютър.



Сред иновациите заслужава да се отбележи новата система за директно задвижване на огледалото (Direct Drive Mirror), която прави движението на затвора значително по-плавно. Това води до намаляване на вибрациите и звука от затвора и създава по-голямо удобство в ежедневната работа.


Затворът е пердеобразен и електронно контролиран. За разлика от другите фотоапарати, на които за задействане на затвора са необходими от 50 до 100 ms, на Sinar са достатъчни само 5 ms – това е 10 до 20 пъти повече. Животът на затвора е 1 500 000 сработвания (!), скоростите варират в диапазона от 1/1000 s (най-бърз в класа си) до 32 s, включително B и T. Синхронизацията със светкавицата е с всичките времена.


Друга иновация е вградената светлоизмервателна система, която е независима от визьора. Тя дава свободата да се работи с удобен за целта визьор (призмен или шахтов), който се сменя според нуждите. Не е за пренебрегване и RGB сензорът от последно поколение, който се използва за определяне на баланса на бяло.


Към уникалните характеристики на Sinar Hy6 спокойно можем да отнесем и качеството на изображението, което се постига благодарение на специално създадените за камерата обективи. Предлагат се три марки – Schneider, Rollei и най-новото поколение Zeiss с изключителни параметри, създадени специално за тази камера.


Да не пропуснем и една удивителна функция, която дава възможност да се фокусира предварително в дадена точка, а самата камера се задейства автоматично, когато през въпросната точка премине някакъв обект. Удивително, нали? Можете предварително да кадрирате и само да изчакате целта да падне в „клопката“. Тази функция може да е полезна както при снимане на диви животни, птици, на спортни състезания, в студийната фотография, но и в куп други ситуации, когато бързата ви реакция може да се окаже от решаващо значение.


В заключение остана да споменем още нещо. През Sinar Hy6 може да се контролира и светкавицата. Светлоизмервателната система може да работи в 3 режима – интегрален, с приоритет в центъра, и точково измерване. Светлочувствителността е от 50–6400 ISO при работа с цифров гръб, а за аналоговия могат да се използват филми от 50 до 400 ASA.


Всичко, което ви разказахме тук може да ви звучи невероятно, но е факт. По всичко личи, че и този модел ще се превърне в поредната религия на редица професионални фотографи.




Sinar Hy6 – новата религия

No comments:

Post a Comment

Powered By | Dimitar Ivanov Via IT Logistic Center Ltd